Sunday, December 11, 2011

PROCAST II : Dedikasi buat MEREKA

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah. Alhamdulilah. Alhamdulillah. Panjatkanlah rasa syukur kita kepadaNya kerana saya- berkesempatan mengemas kini blog ini dan anda- masih berkesempatan untuk membacanya. Tanpa segala nikmat pancaindera yang diberikanNya pasti saya tidak mampu menulis keranaNya. Alhamdulillah!. Pada post kali ini, ingin sekali saya dedikasikan buat MEREKA yang telah mewarnai kehidupan saya walaupun cuma sebentar. Hayatilah!

PROCAST II : Dedikasi buat MEREKA
YA! Merekalah yang saya maksudkan~

Alhamdulillah, pada kali ini, saya diberi kesempatan oleh Allah untuk berkhidmat di Program Cemerlang Akademik dan Sakhsiah Terpuji siri ke 2 Zon Selatan. Walaupun, saya tidak dapat mengikutinya 100%, tetapi Alhamdulillah! MEREKA iaitu peserta procast sendiri benar-benar mewarnai kehidupan saya kala itu. Mengapa? Biarlah saya menjawabnya.

Pertama - Saya melihat keyakinan sebagai seorang muslim yang ingin merubah di raut wajah MEREKA. Dan saya yakin, jika MEREKA bersungguh dalam kehidupan MEREKA sebagai khalifah di muka bumi ALLAH, pasti ISLAM akan kembali memayungi dunia.

Harapan Ummah!

Kedua - MEREKA punya semangat yang tinggi sebagai seorang pemuda dan pemudi. Walaupun program berlangsung selama 5 hari, saya dapati, semangat MEREKA tidak pernah padam. Ya, bangun awal memang menyeksakan jika tidak biasa. Namun, MEREKA sentiasa bersedia mematuhi arahan yang diberikan. Bangun awal kala itu seakan bukanlah masalah buat MEREKA. Saya kagum dengan semangat mereka dan keyakinan saya berganda untuk melihat MEREKA memimpin dunia dengan islam yang mereka ada!

Saya kagum dengan MEREKA


Ketiga - CINTA MEREKA terhadap ilmu. Sentiasa mendengar dengan teliti walaupun kadang kala, ada juga yang tersengguk, bagi saya, itu bukanlah tanda MEREKA malas, mungkin keletihan dengan jadual program yang memenatkan. Inilah generasi yang ISLAM harapkan. Tatkala sebahagian besar generasi muda hanyut dalam kegelapan, namun, masih ada cahaya dari generasi yang cintakan ilmu yang bakal menggegarkan dunia dengan syakhsiah MEREKA yang mengagumkan!

Tingkatkan usahamu adik-adikku!


Saat MEREKA dengan saya bertambah manis apabila saya lebih mendekati MEREKA kala taklimat perbahasan@debat. Saya banyak belajar dari MEREKA. Terasa kekerdilan diri saat berkomunikasi bersama MEREKA. Ya, MEREKA punya banyak kelebihan yang mungkin mereka tidak sedar. Sejujurnya, tangan saya sejuk dari awal hingga akhir tika sesi taklimat itu. Entah mengapa. Jarang saya begitu. Mungkin saja kerana hakikatnya, MEREKA lebih hebat dari saya.

Sesi perbahasan

Pilu sungguh apabila saya tidak berkesempatan untuk bersama MEREKA hingga hujung program. ALLAH tahu yang terbaik buat saya. Namun, sebelum pulang, saya sempat mendengar ceramah dari seorang penceramah. Dr Johari Surif namanya. Saya ingin menjadi seperti beliau. Sentiasa bersemangat dan idea dan isi yang dilontarkan dalam penyampaiannya amat mudah untuk difahami. Kagum saya dibuatnya. Dan apa yang lebih pasti, MEREKA yang mendengar penyampaian penceramah tersebut pasti lebih bersemangat untuk praktik apa yang telah beliau sampaikan. Ya, SAYA PASTI! Insya-Allah!


Saat ini, saya rindu mereka.
MEREKA yang baik.
MEREKA yang bersemangat
MEREKA yang peramah
MEREKA yang soleh dan solehah
dan pastinya MEREKA yang bakal memimpin masa hadapan
dengan syakhsiah MUSLIM MEREKA kelak.

Kini, PROCAST II telah berakhir. Namun ia tidak bermakna perjuangan MEREKA berakhir. Ada yang lebih besar menanti MEREKA. Ayuh adik-adik muslimku! Bangkitlah kalian menegakkan kalimah yang satu! Ingatlah, ALLAH sentiasa bersamamu!

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah bangunan tersergam indah.."
-Imam Hassan Al-Banna-

Wallahu'alam0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes